HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

10 råd om god smittebeskyttelse av kalvene

Kvægbrugsrådgiverne Vibeke Fladkjær Nielsen fra KvægXperten, Søren Knudsen fra Syddansk Kvæg og Lars Bach Poulsen fra Vestjysk har formulert de 10 rådene som ble brakt i Kvægnyt nr. 8 i 2024

Rasmus Lang-Ree

Hvis du ikke har kontroll på smittebeskyttelsen kan det koste deg mye hvis uhellet først er ute.

Foto: Rasmus Lang-Ree

GRUPPER OG AREAL

RUTINER

1) Lag små grupper.

Grupper med 4-6 kalver er optimalt. Jo flere kalver som er sammen, jo flere smitteveier. Og i små grupper er det lettere å fange opp en kalv med begynnende sjukdom.

7) Stell friske dyr før sjuke

Da minimeres risikoen for å dra med smitte rundt. Husk alltid å skifte hansker mellom hver gruppe, også om hanskene ser rene ut da bakterier og smittestoff ikke kan ses.

2) Behold stabile grupper

Med stabile grupper utsettes kalvene for et minimum av nye bakterier og smittestoffer som immunforsvaret skal bekjempe. Stabile grupper gir dessuten mindre stress og dermed kalver med sterkere immunforsvar.

8) Håndter de yngste kalvene først

Jo yngre en kalv er, jo mer sårbar er den. Hvis du bare har friske dyr er det derfor viktig å stelle de minste kalvene først. Overvei også om de minste kalvene er plassert på riktig sted. Er det lett å ofte observere dem? Og holdes de vekk fra vaskeplass og gjødsel og steder med mye trafikk og dermed smitterisiko?

3) Flytt sjuke kalver straks

Sjuke kalver bør straks flyttes til sjukeboks med ekstra tilsyn og stell. Det er viktig at disse kalvene blir i denne gruppa inntil de skal videre i produksjonssystemet.

9) Gi hver avdeling sin egen kost

Husk at redskaper og utstyr også kan flytte smitte. Derfor bør hver avdeling og aldersgruppe ha egne redskaper og utstyr. merk det, så du vet hva som hører til hvor.

4) Flytt så lite som mulig

Vær lat og la være å flytte kalvene uten grunn. Så utsettes de ikke for nytt miljø og nye smittestoffer.

10) Husk at ansatte kan være en vesentlig smittekilde.

Hvis ambisjonen er at ansatte skal komme seg rene rundt på gården bør det være lett å vaske støvler og til og med skifte tøy. Overvei derfor om det kan være bra for gårdens smittebeskyttelse å etablere flere steder for støvlevask.

5) Få til så mye plass som mulig

Jo mere plass, jo bedre. Så kort kan det sies i smittebeskyttelsessammenheng. Lag fellesbokser så store som mulig. Lag plass til ekstra bokser som står klar til panikksituasjoner. Og ha alltid så mye plass at det er tid til grundig vask og desinfeksjon mellom hver gruppe.

6) Unngå dyr på fôrbrettet

Dyr bør ikke krysse fôrbrettet da det alltid vil utgjøre en potensiell smitterisiko. Hvis det er umulig å unngå er det viktig å gjøre grundig rent etterpå.